Jellemző növényeink
Az induláskori közel 30 kifejezetten élőmunkaintenzív növényfaj szerkezet napjainkra kényszeredetten 10 körüli kézimunkát lehetőleg nem igénylő szántóföldi programra soványodott. Terület igény sorrendben aktuális növényeink: őszi búza, takarmány borsó, cékla, fűszerpaprika, fokhagyma, csicsóka, tarkabab, paradicsom, vöröshagyma, homoktövis.
Kezdetben a bio földekről betakarított termékeinket szárítóipari szolgáltatókkal feldolgoztattuk. 1995-ben alapítottuk immár gyermekeinkkel közösen feldolgozó vállalkozásunkat, a BIO-DROG-BERTA KFT.-t. A feldolgozó telepet a termőhelyen, Fajszon alakítottuk ki zöldmezős beruházással. Első feldolgozott termékünk a majoranna volt.
A cég- és telepalapítás óta eltelt időszak a termékminőséget és a feldolgozottsági alternatívákat növelő fejlesztések jól összehangolt sorozata volt. A szárítva tartósítás előfőző technológiával, fehér és zöld termékeket őrlő malommal, fűszerpaprika őrlő és csíraszegényítő rendszerrel, fűszerkeverékek gyártására alkalmas gépekkel egészült ki.
Új tartósítási eljárást biztosít a 200 literes vízgőz-desztillációs lepárló. Legújabb fejlesztésünket, a zöldség-gyümölcs-nektár-sűrítmény gyártó technológiát pedig modell értékként tartja számon a hazai szakértő szféra.
Napjaink fejlesztési programját egyik zászlós növényünk, a homoktövis szerkeszti, hisz a termés konzervipari feldolgozásán túl a levélből és kéregből filteres tea készítő, csak kéregből pedig kozmetikai és állateledel készítmények alapanyagát előállító projektet tervezzük megvalósítani.
A szárított termékelőállítást ISO minőségbiztosítási rendszerrel feleltettük meg 2019-ig, innentől tanúsítás nélkül, de a két évtizeden át gyakorolt elvek mentén , míg a teljes élelmiszer előállító (szárítással, konzerválással, fagyasztással...) program pedig 2002-től HACCP rendszerben működik. A teljes bio vertikumot alakulása óta a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft ellenőrzi, igazolja-tanúsítja, előtte a SKAL rendszerében dolgoztunk.