Pályázó neve:
"BIO-DROG-BERTA" Termelési, Ipari, Kereskedelmi
és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Projekt megnevezése:
Allergiás és gyulladásos kórképek prevenciójára
és kiegészítő kezelésére alkalmazható étrend-kiegészítő
termékek fejlesztése biominőségű homoktövis felhasználásával
A Közreműködő szervezete neve: MAG ZRT.
OP név: GOP
Pályázat neve: 1.1.1-09/1 Piacorientált
kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása
Forrás megnevezése: ERFA
Régió: Dél-Alföld
Megye: Bács-Kiskun
Helység: Kalocsa

A PROJEKT RÖVID ÖSSZEFOGLALÁSA:

A projekt célja egy magas feldolgozottsági fokú, biztonságosan alkalmazható, étrend-kiegészítő termékcsalád alapjául szolgáló hatóanyag kialakítása, azaz a prototípus homoktövis növényből kinyert, tudományosan igazolt allergiás tüneteket csökkentő hatású étrendkiegészítő adalék.

Az étrend-kiegészítő alapja a pályázó által előállított biohomoktövis termés, amelynek allergiás tüneteket csökkentő hatását az együttműködő partnerek (Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet, Farmakognóziai Intézet) kísérleti módszerekkel igazolják.

A projekt részeként megvalósuló legfontosabb tevékenység olyan adalékanyag kifejlesztése, amely koncentráltan tartalmazza az allergiás tünetek csökkentéséért felelős növényi hatóanyagokat, ezáltal pozitív élettani hatású funkcionális élelmiszer kritériumainak megfelelő. Ennek elérésére a tudományos együttműködő partnerek növénykémiai és farmakológiai vizsgálatokkal azonosítják a magas aktivitású növényi kivonatfrakciókat, a hatást és a kivonatok összetételét kvantitatívan és kvalitatívan jellemzik. Mindez alapjául szolgál a várt hatással rendelékező prototípus alapanyagának előállításához és a gyártás minőségbiztosításához.

A fő elérendő eredmények a következők:
  1. tudományos megalapozottsággal rendelkező étrend-kiegészítő termékcsalád prototípusának kifejlesztése,
  2. ennek érdekében a növényi termék farmakológiai és fitokémiai jellemzése,
    a prototípus minőségi dokumentációjának elkészítése,
  3. gyártástechnológiai elkészítése.
Nemcsak a tudományosan alátámasztott, biztonságos, allergiás tüneteket csökkentő hatású hatóanyag - amely a homoktövis növényből kerül kivonásra - jelenti az újdonságot. A projekt során kialakításra kerül egy olyan szüretelési technológia, amelynek segítségével maximalizálható a homoktövis növényben található anyagok, vitaminok mértéke, mivel az olyan módszerrel kerül szüretelésre, tárolásra és előkészítésre, amely szavatolja a növényi alapanyag maximális vitalitását.

A projekt során kialakításra kerülő prototípusból létrehozott termék egy új piaci szegmenst teremt, mert két fogyasztói kör metszéspontjában található, és ezáltal olyan látens igények felszínre kerülését segíti elő, amelyek még nem jelentkeztek keresletként. Egyre népszerűbb, egyre nagyobb teret nyer magának napjainkban a biotermékek értékesítése.

Az elmúlt években, hazánkban is megnőtt a biotermékek iránti kereslet, ami annak is köszönhető, hogy az egészséges életmód egyre fontosabb szerepet tölt be mindannyiunk életében. Másrészt az allergia sajnálatos módon népbetegséggé nőtte ki magát, a kutatók bizonyosra veszik, hogy az allergiás megbetegedések terjedése nem a diagnosztika javulásának következménye, hanem világtendencia.

Az Európai Unió statisztikái szerint jelenleg tíz-tizenkét százalékra teszik Európában az allergiások arányát, s az új betegek száma évről évre 10-15 százalékkal emelkedik. Pontosan azok az önmagukat egészségesnek valló, egészséges életmódot követő fiatalok (15-35 évesek) lesznek az új piaci szegmens, akik allergiásak, de eddig semmilyen allergiával kapcsolatos gyógyszert nem szedtek. Ők azok, akik a prototípusból kialakított bio-üdítőital egyik közvetlen célcsoportját is jelentik.

A projekt kiemelkedő társadalmi hasznossága, hogy így olyan fiatalok is allergiacsökkentő adalékanyaghoz jutnak, akik eddig elhanyagolták ezt a betegségüket. A kifejlesztett termékcsalád fokozatosan három piacra kíván belépni, egyrészt a hazai fogyasztók, másrészt a környező országok, hosszabb távon pedig egyértelműen az Európai Unió országainak teljes lefedése a vállalkozás célkitűzése. A piackutatások és üzleti kalkulációk alapján a megtérülési idő még a konzervatív forgatókönyv esetén is 3,5 év.